Mondzorg bij uw kind

Tandartsbezoek

Het is belangrijk om een kind vanaf jonge leeftijd mee te nemen naar de tandarts. Het kind mag de eerste keer bij de assistente op de stoel om de tanden te laten tellen. Zo leert het spelenderwijs om te gaan met een tandartsbezoek. Het is belangrijk om een kind goed voor te bereiden op een afspraak. Vertel wat er gaat gebeuren zodat het kind weet wat hij/zij kan verwachten.

Mondverzorging

U kunt zelf veel doen om te zorgen dat een kind geen gaatjes krijgt en om het tandvlees gezond te houden. Begin met poetsen bij het kind wanneer de eerste tanden doorbreken. Gebruikt hierbij een kleine zachte tandenborstel met een klein beetje (kinder)tandpasta, ter grootte van een erwt. Tot een jaar of 3, 4 is het makkelijk om het kind liggend te poetsen. Daarna kan het staand. Ga achter het kind staan en laat het hoofd  tegen u aan rusten. Zet de tandenborstel schuin op de tanden. Maak met de handtandenborstel heen en weer gaande bewegingen, en poetst ook de randjes van het tandvlees mee. Houd tijdens het poetsen een vaste volgorde aan, en poets de binnenkant, buitenkant en bovenop de tanden. Zorg er voor dat er dagelijks 2 keer wordt gepoetst. Het is belangrijk dat kinderen tot 10 jaar 1 keer per dag worden gepoetst door de ouders/verzorgers. Ook bij oudere kinderen is het verstandig om mee te kijken tijdens het poetsen. Een elektrische tandenborstel is makkelijker, niet per se beter dan een handtandenborstel.

Een elektrische tandenborstel moet op een andere manier gebruikt worden. De elektrische tandenborstel moet u schuin op het tandvlees zetten, ga zo tand voor tand alle tanden en kiezen bij langs, in een vaste volgorde: binnenkant, buitenkant en bovenop de tanden.

Eet en Drinkpatroon

Gaatjes in tanden en kiezen worden veroorzaakt door de frequentie waarmee er gegeten en gedronken wordt, i.c.m. de dagelijkse verzorging. Het is niet zo dat het krijgen van gaatjes erfelijk bepaald is. Gaatjes ontstaan niet alleen door het eten van koek en snoep. In bijna alle levensmiddelen zitten suikers en zuren. Deze veroorzaken de afbraak van het tandglazuur. Als het gebit tussen de eet en drinkmomenten genoeg tijd krijgt om te herstellen, zullen er geen gaatjes komen. Als kinderen vaker dan 6 keer per dag eten of heel erg langzaam eten, zijn er voortdurend suikers en zuren in de mond en krijgt het gebit onvoldoende tijd en mogelijkheid om te herstellen. Zo komen er sneller gaatjes. Ons advies is om 5, maximaal 6 eetmomenten per dag aan te houden: ontbijt, lunch en avondeten, en 2 of 3 momenten, bijv. theetijd of koffietijd.
Verder tussendoor alleen water, thee zonder suiker, of koffie zonder melk of suiker. Ook voor de nacht geldt, alleen water!

Waarom worden gaatjes in een melkgebit gevuld?

De eerste melktanden wisselen doorgaans  rond de leeftijd van 6 á 7 jaar. Melkkiezen wisselen doorgaans later, rond 10 á 11 jaar. Als een gaatje in een melkgebit niet behandeld wordt, blijft dit lang zitten en kan daardoor behoorlijk klachten gaan geven. Ook kan hierdoor een ontsteking aan de tand of kies ontstaan, dit kan de blijvende tand die er onder zit beschadigen.

 Voorbereiden op een behandeling bij de tandarts.

Als een kind een behandeling nodig heeft, is het ook belangrijk om dit goed voor te bereiden, dat kunt u op de volgende manier doen:

-Vertel wat er gaat gebeuren en laat weg wat er (nog) niet gebeurt.
Kinderen hebben recht op een eerlijke uitleg. Ze hebben behoefte om te weten wat ze gaan meemaken. Kinderen zullen het er lang niet altijd mee eens zijn, als ze horen wat er gaat gebeuren. Ze willen niet, zijn bang voor wat ze niet kennen. Dat is niet erg. Vertel eerlijk wat u weet, maak het niet spannender dan het is, zodat uw kind niet onnodig zenuwachtig wordt. Het kind moet zo leren dat wat u zegt waar is.

-Hoe kunt u het beste uitleg geven?
Een kind kan erg nieuwsgierig zijn wat er gaat gebeuren. Laat weg in uw uitleg dat iets geen pijn doet of eng is. Als een kind de woorden eng of pijn hoort, wordt hij/zij vaak zenuwachtig of bang. Het kind gaat zich dan richten op angst of pijn wat vaak niet eens gebeurt. Mocht een onderdeel erg spannend of pijnlijk zijn, dan zal de tandarts dat op dat moment zeker vertellen. De tandarts zal daarin eerlijk zijn tegen uw kind.

Als kinderen meer willen weten vragen ze daar zelf om. Soms vragen ze meer dan u weet of wil zeggen. “Doet boren pijn?” U kunt er dan voor kiezen om te zeggen dat zoiets voor iedereen verschillend is, en dat het u een goed idee lijkt om dat samen aan de tandarts te vragen.

Een goede tip is ook, om in de bibliotheek een boek te lenen over de tandarts. Verder is er op YouTube een leuk leerzaam filmpje wat gaat over de tandarts, en veel lijkt op hoe wij hier behandelen. https://www.youtube.com/watch?v=sk_n9wupjMw