Sealen

Sealen gebeurt om de blijvende kiezen te beschermen tegen gaatjes. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

Door een klein laagje kunsthars aan te brengen worden de groefjes van de kies afgedicht en wordt het kauwvlak beschermd. Hierdoor wordt de kans op gaatjes kleiner, maar geeft geen garantie dat er geen nieuwe gaatjes ontstaan.

Bij sealen hoeft er niet geboord te worden, de kies wordt eerst schoongespoeld en daarna droog gemaakt, met ets wordt de kies heel iets opgeruwd zodat de sealant goed hecht. De ets moet een aantal seconden inwerken en dan word de kies opnieuw schoongespoeld. Dan komt er een watje naast de kies om het droog te houden. Daarna komt het laagje erop en wordt het hard gemaakt met een lamp.